• Ikut Kami: social media social media social media social media social media Pilihan Warna: yellow blue red default Pilihan Bahasa: bahasa english Lain-lain Saiz Teks:
  A+ A A-
 • Slide
  SOALAN LAZIM
 
 

  • Kenaf atau nama saintifiknya Hibiscus Cannabinus L. adalah sejenis pokok berserat bukan berkayu dan merupakan tanaman jangka pendek. Kenaf tergolong dalam famili Malvaceae dan berada di bawah genus Hibiscus yang mempunyai persamaan dengan tanaman bendi dan juga kapas. Tanaman ini turut diusahakan di China, Myanmar, dan Indonesia

  • Kesemua tembakau yang dikeluarkan di Malaysia adalah untuk pasaran domestik. Tiga (3) Pengilang rokok utama di Malaysia mengeluarkan sekitar 19 bilion batang rokok tiap-tiap tahun untuk pasaran tempatan dan menggunakan sekitar 15 juta kilogram tembakau dari pelbagai jenis termasuk 5 juta kilogram tembakau yang diimport. Kandungan tembakau tempatan adalah kira-kira 70%, bermakna masih ada potensi untuk penggantian import dan sebarang kekurangan dalam pengeluaran tembakau tempatan mengakibatkan peningkatan import dan mengurangkan pertukaran matawang asing. Permintaan kepada tembakau awetan pemanas Malaysia untuk kilangan rokok dan stock duration di peringkat optima ialah sekitar 15 juta kilogram tiap-tiap tahun. Kekurangan pengeluaran tembakau domestik sebagaimana dialami dalam tahun 1999 dan 2000 disebabkan banjir kilat mengakibatkan permintaan yang tinggi dari biasa bagi tempoh jangka pendek dan sederhana kerana pengilang memerlukan tambahan untuk stock duration yang optima, selain dari pengeluaran rokok. Pengilang-pengilang rokok utama juga mengeluarkan rokok dan tembakau yang diproses untuk pasaran eksport dengan memperolehi pendapatan sekitar RM650 juta dalam pertukaran wang asing dalam tahun 1999. Disebabkan tembakau Malaysia belum berdaya saing dalam pasaran eksport, tembakau yang digunakan masih lagi diimport dan Malaysia memperolehi manfaat dalam bentuk aktiviti nilai ditambah.

  • LKTN ada menyediakan khidmat nasihat teknikal dalam bidang kejuruteraan pertanian untuk tanaman kenaf, tembakau dan integrasi. Pihak tuan boleh menghubungi Bahagian Kejuruteraan dan Kilang (BKK) seperti berikut:

   Bahagian Kejuruteraan dan Kilang
   Lot 1632, Kg. Padang Pak Amat,
   16800 Pasir Puteh, Kelantan.

   Telefon: 09-786 7829

   Faks: 09- 786 7100

   Email: bkk [@] lktn.gov.my

   En. Abdul Hadi Hassan
   Pengarah Bahagian Kejuruteraan dan Kilang
   Email : abdulhadi [@] lktn.gov.my

Penafian    Dasar Keselamatan    Dasar Privasi    Bantuan Pengguna    Soalan Lazim    Log Masuk
Hakcipta Terpelihara © 2015 Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara, Kubang Kerian, 16150 Kota Bharu, Kelantan Darul Naim.
Telefon: +609-766 8000 | Faksimili: +609-766 8071 | Emel: admin[@]lktn.gov.my
Paparan terbaik menggunakan popular pelayar dengan resolusi 1024 x 768 piksel.
Tarikh Kemaskini:
19/02/2019
 
findusnow.com